sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Goodbye, St Joseph Hospital...

Nyt on jääny vähän roikkumaan viimesen harjotteluviikon höpötykset, ku oli sähköjen ja nettien ja generaattoreijen kans säätöä. Mutta tässäpä ne nyt tullee, ja perrään vielä megaraportti Kilimanjaron vallotuksesta..!

Oli siis viimenen työviikko St Josephin sairaalassa, ja synnärillä lorvailtiin edelleen. Oli ihan hyvä viikko siinä mielessä, että joka päivä synty vähintään yks vauva. Ei vaan oo ollu semmosia hoitajia töissä, jotka ois antanu olla avustamassa synnytyksessä, niin ei päästy kumpikaa ottaan yhtää koppia. Huolehittiin sitten niistä vauvoista, laskettiin apgareita, punnittiin ja muuten vaan sössötettiin niille. Keskiviikkona tuli jopa kuus uutta afrikkalaista maailmaan! Kaks sektiolla ja loput alakautta, mutta yks niistä synty kuolleena… En tiiä mikä siinä oli ollu syynä että se vauva oli kuollu kohtuun, ku ei nähty missää vaiheessa sen kansiota. Mutta oli se vauva melekeen täysaikanen varmaan, ku se paino kuitenki lähemmäs 3 kg. Täällä siis kuolleet vauvat annetaan äidin tai muun sukulaisen mukana kottiin hauattavaksi. Niinku kuvasta näkkyy, vauvan ruumista pietään vähän erikoisessa paikassa siihen asti…

Toi mytty tuossa pöntön vieressä se vauvan ruumis...

Pari tosi turhauttavaa juttua tuli ton viikon aikana vastaan. Tuolla on loppujen lopuksi aika harvoin tarvinu ihan elvyttämällä elvyttää vastasyntyneitä, koska jos joku ei oo alkanu rääkyä samantien, niin viimestään imu on auttanu. Tiistaina synty sitte kaks vauvaa koko vuoron aikana, ja niitä molempia piti elvyttää. Ensimmäisen kans ne värkkäs 20 minuuttia ennen ku se alako hengittää, ja oli oikeesti ihime että se selvisi, koska se elvytys ei ollu mistää kotosin. Vaikka ne oli lääkäreitä molemmat jotka siinä vauvassa oli kiinni, niin silti se oli ihan avutonta. Piti pittää Katrin ja parin jenkkilääkisopiskelijan kans pienimuotonen debriefing kanttiinissa, ku kaikkia ärsytti niin paljo se meininki. Ne hapetti ambulla, johon ei ees kytketty happiletkua, maski oli väärinpäin naamalla ja falskasi koko ajan eikä välillä menny ollenkaa ilimaa perille, rintakehhää ei paineltu oikeestaan ollenkaa, vaan välillä joku hieroskeli sitä sillä aikaa ku ne sääti jottai muuta. Happilaitekkaa ei meinannu aluksi ees toimia, ku ne halusi happiviikset sille vauvalle, ja niistä ei tullu ilma läpi ku ne oli niin paskaset… Huoh. Ja mitähän kaikkea siinä vielä olikaa. Ois tehny mieli sannoo että menkää mäkkeen niin me voijaan hoijella tää... Sitten sitä seurailtiin vaan ehkä vähän reilun tunnin inkubaattorissa ja sitten se jo vietiin äitin viereen! Noh, mutta se siitä.

Toinen turhauttava juttu on naisten ympärileikkausjutskat, mitkä meitä puhututti täällä talolla paljoki. Oltiin just katottu edellisenä päivänä Aavikon kukka –niminen elokuva, joka on siis tositapahtumiin perustuva. Siinä semmonen nuori somalialaisnainen karkaa kotoa ja päätyy lopulta huippumalliksi Lontooseen. Sille on lapsena tehty ympärileikkaus niinku perinteeseen kuuluu, ja niistä eri variaatioista pahin eli kaikki pois ja tikataan vielä alapää niin pieneksi että hyvä ku pystyy kusemaan. Noh. Myös Tansaniassa ainaki Maasai-heimossa tehhään edelleen salaa ympärileikkauksia myös naisille, eikä siihen taho mikkää valistus auttaa, ku se on niin syvällä perinteissä. Sillon ku käytiin Maasai-kylässä ja kysyttiin että ottaisko miehet naista jota ei oo ympärileikattu, niin ne naureskeli ettei tosiaankaa. Mitä tuolla sairaalassa on nähty, niin niiltä Maasai-naisilta on leikattu pelkkä klitoris, eli se on vissiin se ”pienin” mitä tehään. Nyt siis seuraavana päivänä elokuvan kattomisen jäläkeen oltiin synnärillä ja sinne siirrettiin jostain terveyskeskuksesta nuori 17-vuotias tyttö/nainen, jolla oli ollu synnytys ollu jo reilusti yli vuorokauden käynnissä. Siinä sitten seurattiin Katrin ja paikallisten hoitsuopiskelijoiden kans sitä menoa ja sitten yks niistä paikallisista kuiskas toiselle, että ”hamna clitoris” eli että ei oo klitorista. Sitten vasta hoksattiin Katrin kans että eipä ookkaa, eikä oo mittää muutakaa… Se ei ollu Maasai-heimosta vaan yhestä muusta, mikä on ilmeisesti tosi pieni heimo, koska ees Louis ei ollu kuullu semmosesta. Silläki oli vissiin ommeltu paikat aikonaan tosi pieneksi, ja se lapsi ei meinannu mahtua millää syntymään. Sille tehtiin eppari, sitä viiltoa piti vielä vähän jatkaa, ja siltiki se repes alas-, ylös- ja sisäänpäin. Näytti meleko vaikialta se sen ompeleminen. Ja oli varmasti kipiä. Ja vielä miettii, että täähän oli vasta eka synnytys ja ikkää 17 vuotta, eli se joutuu sen meleko monta kertaa kokemaan uuestaan. Niin perseestä ku voi vaan olla. Ja helevetin turhauttavaa. Miksi pittää olla olemassa nuin turha ja hengenvaarallinen perinne? Ei voi ymmärtää.


Noh. Sitten tuli harjottelun viimenen päivä. Oltiin koko viikko panikoitu, kirjotettiin keskiviikkona lapulle, että mitä sanotaan perjantaiaamuna aamurapsalla ja reenattiin sitä ”puhetta” pari päivää töissä ja esim. kauppareissulla. :D Se meni ihan ok, vaikka meinaski alkaa itkettää liikaa. Ne aina taputti välillä ja sitten ylilääkäri puhu jotain, mistä en muista muuta ku että me kävellään nopiaa… :D Oli siinä varmasti jotain järkevämpääki ja toi liitty siihen, miten neki on oppinu meiltä paljo asioita ja meistä voi ottaa esimerkkiä, mutta toi noppeus mulla jäi vaan mieleen, ku se sitä käytti esimerkkinä… Leivottiin torstaina neljä törppöä suklaahippukeksejä ja vietiin niitä osastoille samalla ku käytiin sanoon että meillä on viimenen päivä. Muutenkiin vaan nautittiin, hortoiltiin ympäriinsä, sanottiin kaikille heippoja, leikittiin lasten kans, välillä käytiin synnärillä kattoon onko äksöniä, otettiin kuvia jne. Viimenen tunti käytettiin siihen, että käytiin halimassa kaikki ihanat ihimiset läpi ja otettiin vielä viimeset kuvat ja vaihettiin yhteystietoja. Oltiin unohettu tärkein eli iso Kiitos-kortti kottiin, niin Louis toi sen samalla ku haki meijät. Kirjotettiin se, liimattiin meijän kuva siihen ja lähettiin ettiin ylilääkäriä. Löyettiin se pienen etsinnän ja monien portaijen jäläkeen ja se oli tosi ilonen kortista. Se jopa tarjos kyytiä lentokentälle sitten ku lähetään, mutta sanottiin että meillä on jo kyyti tiedossa. Otettiin viimeset kuvat ja lähettiin haikeina mutta onnellisina kottiin… Oli mahtava paikka harjotella hoitsuilua, vaikka oliki välillä haastavaa ja turhauttavaaki kaikkine kulttuurierojen ja välineiden puutteiden kans. Valtaosa henkilökunnasta oli niin ihastuttavia että on oikeesti jo nyt ikävä! Ehkä sinne pääsee vielä joskus takasi..?

Kaikki viimesen päivän valokuvat on valitettavasti Katrin kameralla tai jollai tikulla ja emäntä ite on vieläki Zanzibarilla, niin ne nyt jää laittamatta. Myös hotsprings-reissun kuvat saa jäähä edelleen oottelemaan, ku alan väsäämään heti Kili-stooria. Siihen tullee niin pirusti kuvia että meette ihan sekasi! :P


-Amppelis pamppelis-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti